Vinnare av Svenska Ljuspriset har brukarnas behov i första rummet

l_031479-757x490

Den innovativa ljuslösningen som sätter brukarnas behov i första rummet gav vinsten till Humanas äldreboende i Gävle. Ljusgestaltningen har här tagits ett steg längre än brukligt och det lyckade resultatet appliceras och utvecklas nu på flera äldreboenden hos vårdbolaget Humana.

Projektet handlar om en nybyggd vård- och omsorgsboende i Gävle. I huset finns 9 avdelningar med 9 lägenheter var.

Visionen och ljuskonceptet

Målet var att komma bort från den allmänna institutionskänslan och skapa trivsamma och värdiga hem för de boende,utan att glömma bort att huset även är en arbetsplats för ett stort antal människor. Detta har varit utgångspunkten för den flexibla och dynamiska ljuslösningen. Likaså har medvetna beslut kring färger och material påverkat utformningen av belysningen.

Ljuskonceptet har utgått från människan och präglas av de olika behov som uppstår vid åldrandet och som finns hos de boende: demens, somatiska besvär och olika typer av ögonsjukdomar som kan göra att man blir mer känslig för ljus och bländning samt även för mörker. Belysningen är så långt som möjligt individuellt anpassad och personalen sätter sig ner med de anhöriga för att få en bild av de individuella förutsättningarna och behoven, när en ny person flyttar in.

 

Läs hela nyheten på ljuskultur.se

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

AllAgeHub logon mot glittrande bakgrund

AllAgeHub välkomnar 8 nya testledare

De nya testledare som har tillkommit under våren och sommaren gick i september vår pilotutbildning i AllAgeHub:s testbäddsmodell version 1.0. Testledarna har fått kunskap om syftet med Testbädden AllAgeHub och

Scroll to Top