Stöd för innovativt och hållbart bostadsbyggande

ingen-bild-gron

Regeringen har beslutat om ett stöd till innovativt och hållbart bostadsbyggande. Stödet lämnas för åtgärder som främjar ett innovativt och hållbart bostadsbyggande med minskad klimat- och miljöpåverkan. Förordningen kommer att träda i kraft den 1 juli 2018. Det är Boverket som administrerar stödet.

Stödet omfattar totalt 275 miljoner kronor under 2018-2020. Det kan lämnas till projekt som bedrivs av organisationer som introducerar ny teknik inom områden som:

  • Bostadens utformning och gestaltning: innovativa och smarta lösningar med yteffektiva bostadsutformningar kan leda till minskad miljöpåverkan och kan även främja sociala relationer och umgänge.
  • Livscykelanalyser, LCA: det behövs incitament för att tillämpa livscykelberäkningar. Stödet skulle kunna användas till att bekosta verktyg, LCA-expertis, inhämtning av data, dokumentation och spridning av resultat. I LCA ingår material- och avfallshantering som i sig har stor potential för effektivisering och miljövinster.
  • Inomhusmiljö: exempelvis kan nya lösningar för ventilation i byggnader förbättra luftkvalitén och därmed hälsan för de boende.
  • Digitalisering: kopplat till boendet kan effektivisera processerna.
  • Industriellt byggande: har potential att minska förbrukning av material och kostnaden för byggande.

 

Läs mer på boverket.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen