Långt kvar till mänskliga robotar – men nu börjar de bli smartare

ai_5 kopiera

På Robotdalen i Västerås tas morgondagens robotar fram, och de klarar allt fler uppgifter. Men fortfarande är det människor som programmerar fram deras förmågor och det är långt kvar innan de är intelligenta på allvar.

Att det ska vara så svårt att slå in ett litet föremål i skumplast och stoppa ner i en liten ask. I ett labb på Robotdalen i Västerås sitter forskningsingenjören Ingrid Bjonge och finjusterar programmeringen för att roboten ska klara just det.

För det som för en mänsklig hand är relativt enkelt, tar lång tid och mycket programmering för att en robot ska klara.

På tredje försöket lyckas roboten trycka ner det inslagna föremålet i asken – men mer säker behöver den vara innan Robotdalen levererar lösningen till det svenska industriföretag som är kund. Några veckors arbete återstår, bedömer Ingrid Bjonge.

– Den stora stötestenen är tiden det tar att programmera och tiden det tar att få fram robusta applikationer. I dag måste en människa använda sin intelligens för att räkna ut vad roboten gör fel och modifiera programmet, säger Ivan Lundberg, projektledare på Collaborative Robot Test Center på Robotdalen.

Robotdalen drivs av akademi, näringsliv och det offentliga gemensamt. Mälardalens högskola är rent praktiskt hemmahamn för innovationsmiljön här medan framför allt ABB men även Volvo och Atlas Copco också bidrar med resurser och ger uppdrag till Robotdalen. De båda kommunerna Västerås och Eskilstuna är också med i samarbetet.

Läs hela nyheten på computersweden.idg.se

 

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen