”Artificiell intelligens är en nödvändighet – som kan förändra hela samhället”

Code of Ethics in Technology as a Business Concept

Robotar i äldrevården. Datorer som agerar försvarsadvokater eller hjälper politiker att fatta beslut. Det låter som science fiction. Men den artificiella intelligens som gör det möjligt är snart verklighet. AI kan förändra hela vårt samhälle. I vart fall om man ska tro forskaren Fredrik Heintz.

Du tänker kanske inte på det. Eller så vet du inte ens om det. Men faktum är att du närmast dagligen kommunicerar med en maskin som utrustats med någon form av artificiell intelligens – AI. Robotdammsugaren och robotgräsklipparen är två, ganska uppenbara, exempel. Men även förslagen från streamingtjänster som Netflix och Spotify, har tagits fram med hjälp av AI. Inom välfärdssektorn och industrin används AI också alltmer frekvent.

I vårt närområde brukar Storbritannien pekas ut som en föregångare avseende artificiell intelligens. Men även i andra delar av världen satsar man just nu stort på AI.

I Sverige däremot, har man inte intresserat sig så särskilt för artificiell intelligens under de senaste 20 åren.

– Nej, AI har inte varit ett prioriterat forskningsområde de senaste två decennierna. Så nu gäller det att Sverige hänger med i utvecklingen. Vi ligger efter på det här området och nu måste vi bygga upp tillräckligt med kunskap och förbereda oss, så att vi kan följa med i utvecklingen, säger Fredrik Heintz, docent vid Linköpings universitet som forskar om AI.

Tillsammans med ett antal kolleger har Heintz precis börjat arrangera seminarier för olika branscher, på temat artificiell intelligens. När de fem konferenser som planeras under våren är genomförda, hoppas han att kunskapen och intresset för AI ska ha ökat markant i Sverige.

Läs hela nyheten på norrkopingnews.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen