Frihet för äldre med tekniska hjälpmedel

ingen-bild-bla

I takt med att fler människor lever allt längre utvecklas hjälpmedel som gör livet enklare för den som vill klara sig själv så länge som möjligt. Välfärdsteknik kallas området.

– Locket reser sig själv när man kommer nära den och så trycker man på knappar så spolar det under. Ringen när man sitter på den är varm. Så jag är väldigt nöjd, säger Ulla-Britt Zackrisson på Vegahemmet som fått en helautomatiska toalett.

Satsningen på helautomatiska toaletter inom äldrevården på försök, beslutades av politikerna i bred enighet, efter att liberalerna drivit frågan.
Utvecklingen av välfärdstekniken växer fram i takt med att andelen äldre ökar. Det handlar om allt från robotar som kan mata den som behöver, till kameror i sovrummet som ger tillsyn utan besök av störande nattpatruller från hemtjänsten.

Syftet med satsningen i Göteborg är inte att spara in på personal, menar Katarina Öryd som är verksamhetschef på Intraservice, som servar stadsdelarna med tjänster inom vård och omsorg.
– Jag tänker att vinsten ligger hos personen som får bestämma över sitt liv och äga sitt liv i den omfattning som han eller hon vill och kan.

 

Till inslaget i P4 Göteborg

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Bild på ett halvfärdigt pussel

Välkommen till nätverksträff 3 februari!

Välkommen på nätverksträff torsdagen den 3 februari 2022 klockan 9.00–10.00. Aktuellt från länsnivå – VästKom berättar VästKom – De fyra kommunalförbundens och de 49 kommunerna i Västra Götalands samorganisation berättar

Glödlampa på bakgrund som spelar på teknik

Matcharenan – Hur gick det?

Under två veckor hade företag möjlighet att anmäla in produkt/tjänst som matchade kommunernas behovsformuleringar. Sammanlagt inkom det 25 lösningar som kommunerna har fått ta del av. Nästa steg i processen

Utsmyckningsbild med jultema

Halvtid för Testbädden AllAgeHub

AllAgeHub utgör en användardriven testbädd vilket innebär att det är utifrån användarens behov som olika lösningar sökes. Identifierade dokumenterade behov matchas på olika sätt med näringslivets produkter och tjänster. Målet

Scroll to Top