Ta Välfärdsteknologisnurran till hjälp!

ingen-bild-gron

Vad kostar det att investera i välfärdsteknik och hur effektivt är det? Nu har Myndigheten för delaktighet tagit fram ett verktyg för att kunna göra sådana beräkningar – Välfärdsteknologisnurran.

I takt med allt fler satsningar på digital teknik och hjälpmedel, kommer också kraven på att kunna säga vilken nytta investeringarna faktiskt gör.

– Vid en behovsinventering för ett par år sedan, då vi intervjuade kommuner om vilket stöd de behöver från oss, kom behovet av att sätta siffror på investeringarna fram. Siffror behövs som en del i argumentationen för att genomföra satsningar som kan leda till ökad
självständighet, trygghet, aktivitet och delaktighet hos brukarna, säger Raymond Dahlberg, utredare hos Myndigheten för delaktighet, MFD.

Välfärdsteknologisnurran visar – indikativt – investeringskostnader och effektiviseringar för två digitala tjänster: nattillsyn med hjälp av webbkamera och tillsyn under dagtid
baserat på videokommunikation. Kommunen matar in sina egna siffror för bland annat antal personer som har hemtjänst, kostnader per timme och restider för anställda. Snurran gör sedan beräkningarna för ett, respektive fem år efter implementering. Det handlar om generella slutsatser från beräkningar och erfarenheter i tre kommuner.

Fakta

Välfärdsteknologisnurran lanserades i februari 2017. Någon uppföljning av användningen har ännu inte gjorts. Kommunerna som använts för nyckeltalen är Västerås, Göteborg och Hudiksvall.

Välfärdsteknologisnurran på mfd.se 

Läs hela nyheten på smartarevalfard.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen