Nu har Härryda undersköterskor som är experter på välfärdsteknik

Specialistutbildad-underskoterska-inom-vard-och-omsorg-om-aldre

Vi säger grattis till Anne, Frida, Mani och Mona i Härryda kommun som numera kan titulera sig undersköterskor med specialistkompetens inom välfärdsteknik.

Det blir allt mer teknik inom vården och omsorgen och utvecklingen går snabbt. När Frida Bergman, samordnare inom hemtjänsten, fick tips om den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen vid Studium i Göteborg, nappade hon direkt. Men vad är då välfärdsteknologi?

– Enkelt uttryckt handlar det om hjälpmedel med teknik. Det kan vara allt från en robot som hjälper dig att äta till trygghetskameror eller rullatorer med GPS. Jag brinner verkligen för det här och det handlar inte alls om att ersätta människor med robotar utan om att dra nytta av den nya tekniken på ett smart sätt, som faktiskt gagnar både brukare, anhöriga och personal, säger Frida Bergman.

Ökar brukarens känsla av självständighet

Idag finns det robotkatter och musikdockor ute i verksamheten, något som visat sig ha en lugnande inverkan, inte minst på personer med demenssjukdomar. Det finns också en robot som kallas Bestic som hjälper brukaren att äta, dels att få upp mat på skeden, men också att styra den mot munnen.

– För basala behov som att äta, duscha och gå på toaletten kan den nya tekniken betyda mycket för brukarens känsla av självständighet. Om jag skulle förlora många av mina funktioner, så skulle jag ändå vilja klara mig så mycket som möjligt själv, säger Frida Bergman.

Läs hela nyheten på harryda.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen