Nu har Härryda undersköterskor som är experter på välfärdsteknik

Specialistutbildad-underskoterska-inom-vard-och-omsorg-om-aldre

Vi säger grattis till Anne, Frida, Mani och Mona i Härryda kommun som numera kan titulera sig undersköterskor med specialistkompetens inom välfärdsteknik.

Det blir allt mer teknik inom vården och omsorgen och utvecklingen går snabbt. När Frida Bergman, samordnare inom hemtjänsten, fick tips om den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen vid Studium i Göteborg, nappade hon direkt. Men vad är då välfärdsteknologi?

– Enkelt uttryckt handlar det om hjälpmedel med teknik. Det kan vara allt från en robot som hjälper dig att äta till trygghetskameror eller rullatorer med GPS. Jag brinner verkligen för det här och det handlar inte alls om att ersätta människor med robotar utan om att dra nytta av den nya tekniken på ett smart sätt, som faktiskt gagnar både brukare, anhöriga och personal, säger Frida Bergman.

Ökar brukarens känsla av självständighet

Idag finns det robotkatter och musikdockor ute i verksamheten, något som visat sig ha en lugnande inverkan, inte minst på personer med demenssjukdomar. Det finns också en robot som kallas Bestic som hjälper brukaren att äta, dels att få upp mat på skeden, men också att styra den mot munnen.

– För basala behov som att äta, duscha och gå på toaletten kan den nya tekniken betyda mycket för brukarens känsla av självständighet. Om jag skulle förlora många av mina funktioner, så skulle jag ändå vilja klara mig så mycket som möjligt själv, säger Frida Bergman.

Läs hela nyheten på harryda.se

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Bild på ett halvfärdigt pussel

Välkommen till nätverksträff 3 februari!

Välkommen på nätverksträff torsdagen den 3 februari 2022 klockan 9.00–10.00. Aktuellt från länsnivå – VästKom berättar VästKom – De fyra kommunalförbundens och de 49 kommunerna i Västra Götalands samorganisation berättar

Glödlampa på bakgrund som spelar på teknik

Matcharenan – Hur gick det?

Under två veckor hade företag möjlighet att anmäla in produkt/tjänst som matchade kommunernas behovsformuleringar. Sammanlagt inkom det 25 lösningar som kommunerna har fått ta del av. Nästa steg i processen

Utsmyckningsbild med jultema

Halvtid för Testbädden AllAgeHub

AllAgeHub utgör en användardriven testbädd vilket innebär att det är utifrån användarens behov som olika lösningar sökes. Identifierade dokumenterade behov matchas på olika sätt med näringslivets produkter och tjänster. Målet

Scroll to Top