Lågt hängande frukt är också innovation – som den här smarta appen från MFD

kladapp

Innovation behöver inte vara omdanande. Den kan lika gärna vara enkel, men smart. Det resonemanget gav en app som underlättar för personer med funktionsnedsättningar.

Innovation är definitivt ett av de mest använda modeorden inom it i dag. Det har gått så långt att man tämligen ofta hör det närbesläktade verbet ”innovera” i dagligt tal.

Vad betyder innovera?

Enligt Svenska akademiens ordbok betyder innovera att införa något nytt, nyheter, göra förändringar eller förändra. Ingen av definitionerna säger uttryckligen att den innovation som innoveras fram behöver vara helt nyskapande.

På Myndigheten för delaktighet, MFD, har man försökt se på innovation som att utgå från användarnas behov och idéer och göra något nytt som skapar värde och effekt för dem. Ett exempel på det är framtagandet av appen Kläder efter väder.

Regeringsuppdrag

Appen är en del i ett regeringsuppdrag där MFD ska ta fram och sprida information till kommuner och andra aktörer om digital teknik. Målet är att tekniken ska ge stöd för ökad trygghet, delaktighet och självbestämmande för personer med kognitiv funktionsnedsättning.

Appen Kläder efter väder är kopplad till SMHI och väderprognosen för de kommande åtta timmarna. 15 olika uppsättningar kläder ska täcka in ett intervall med utetemperaturer på mellan -40 och +40 grader. Väntas värmebölja visar den tecknade personen upp sig i kortbyxor, t-tröja och sandaler. Vid vinterkyla är personen klädd i mössa, halsduk, täckjacka, täckbyxor, tjocka vantar, varma strumpor och kängor.

  • Användaren kan lägga till bilder på sig själv i olika kläder
  • Appen Kläder efter väder kan laddas ner gratis och hittas där appar finns.
  • Appen är licensierad så att vem som helst får vidareutveckla den.
  • Användaren kan lägga till bilder på sig själv i olika kläder under respektive väderlek, som komplement till bilderna av Figuren.

 

Läs mer om appen på computersweden.idg.se eller  mfd.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen