”Viktigt arbete tappar perspektiv för funktionshindrade”

8663083-modern-boardroom

DEBATT. Allt standardiseringsarbete som påbörjas nu eller senare i år kommer att sakna användar- och funktionshinderperspektiv. Detta eftersom de öronmärka pengarna som organisationer kan söka om för att kunna delta i arbetet redan är slut, skriver Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige och Örjan Brinkman, Sveriges konsumenter.

Det finns standarder för nästan allt, som pappersstorlek, höjd på trappsteg och för olika programvaror. Standarder underlättar för producenter och säkerställer en god och jämn kvalitet för konsumenter. Inte minst är det oerhört viktigt att det finns standarder som anger hur produkter och tjänster ska utformas så att de fungerar för alla. Ett tydligt exempel är den standard för lättöppnade förpackningar som Reumatikerförbundet var med och tog fram, och som i dag används av allt fler förpackningsföretag.

Utan användar- och funktionshinderperspektiv

Att delta i standardiseringsarbete tar dock mycket tid och avgifterna för att delta är höga. Därför finns det öronmärkta pengar som konsument- och funktionshinderorganisationer kan ansöka om, vilket är mycket bra. Problemet är bara att dessa pengar tog slut redan nu i maj. Det innebär att alla standardiseringsarbeten som påbörjas nu eller senare i år kommer att sakna användar- och funktionshinderperspektiv.

 

Läs hela debattinlägget på altinget.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen