Friskare äldre med virtuell natur?

Happy senior man in t-shirt using virtual reality headset

Med VR-glasögon och en handkontroll vandrar Elisabeth Dalholm Hornyánszky på en somrig strand och i en blommande trädgård. Hon åker båt på ett rogivande vatten och möter fjärilar på en böljande äng.
− Oj, vilken närgången fjäril! Kan jag öppna grinden? Hennes spontana utrop och iakttagelser gör oss andra delaktiga i hennes upp­levelser även om vi egentligen inte är en del av dem. Omedveten om oss runt omkring vandrar hon vidare i sin VR-värld.

I VR-labbet på Ingvar Kamprad Designcentrum i Lund pågår just nu forskning inom EU-projektet BlueHealth. Äldre människor som inte har möjlighet att ta sig ut i den riktiga naturen ska få uppleva VR-natur på sina egna boenden. Elisabeth Dalholm Hornyánszky är arkitekt och universitetslektor vid LTH, men just nu en av 40 försökspersoner som provar den virtuella naturen i labbet innan försöken fortsätter på riktiga äldreboenden under hösten.

− Många äldre på exempelvis demensboenden medicinerar mycket, sover dåligt och kan känna sig stressade av sin tillvaro. De har ofta få möjligheter att ta sig ut och vistas i naturen, så nu är tanken att låta naturen komma till dem istället, säger Mattias Wallergård, forskare i interaktionsdesign vid Designvetenskaper, LTH och en av dem som driver forskningsprojektet.

 

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen