Utbildning minskar digitalt utanförskap bland äldre

Mature doctor standing in the foreground and accompanied by his team in the background against senior woman using laptop in living room

Regeringen är tydlig med att Sverige ska vara bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter och att digitaliseringen av offentlig sektor ska snabbas på. Samtidigt uppskattas så många som 400 000 äldre befinna sig i ett digitalt utanförskap.

Ett utanförskap som blir allt allvarligare i takt med att samhället i stort blir mer digitalt. Men genom utbildning kan det digitala utanförskapet bland äldre brytas – och det rejält. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde, som har studerat effekterna av Telias utbildningskoncept ”Mer Digital” – där de låter ungdomar utbilda äldre i att bli mer digitala. På onsdagen presenterades rapporten av forskarna vid en pressträff i Solna.

Det första utbildningstillfället gjordes tillsammans med Sunne kommun, på plats i Sunne i januari i år. Totalt lotsades 300 äldre ut på nätet av cirka 50 högstadieungdomar och 20 kommunanställda. Eva Söderström, biträdande professor i datavetenskap, fick tillsammans med Jesper Holgersson, lektor i Informationssystemutveckling, i uppgift att undersöka vilken effekt en utbildning av detta slag faktiskt får på deltagarnas attityder och beteenden.

 

Studien visar att två av de främsta trösklarna för äldres digitalisering är kunskapsbrist och en rädsla att göra fel.

 

Läs hela nyheten på it-halsa.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen