Robotar gör intåg i äldrevården

ai_6

Robotar som sällskap för dementa – eller robotar som leder gymnastik? Det kanske påminner om science fiction – men är verklighet i Japan som ligger i framkant på området robotar i äldrevården.

Tillsammans med personal från Arbetets museum har fotografen Said Karlsson under två intensiva veckor dokumenterat hur robotteknik används i japansk äldreomsorg. Resultatet visas i utställningen ”Kaigo Robotto” som öppnar nu på lördag.

– När robotisering diskuteras tenderar man att vara lite negativ i Sverige. Men i Japan har man en annan bild. För många kan nog utställningen bli en ögonöppnare när man förstår hur ny teknik kan användas, säger Said Karlsson.

Bland de olika robotar som har tagits fram finns till exempel sociala robotar som leder gymnastikpass och robot-sälen Paro, ett alternativ till husdjur. Men det finns också tekniska innovationer, till exempel bälten för att ge personal mer kraft vid tunga lyft, rullstolar som går uppför trappor och sensorer som kan larma t ex om någon reser sig ur sängen på natten.

 

Läs hela nyheten på nt.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen