Miljardinvestering i AI och kvantteknologi

kvant_webb_qbitt_171101

Sverige kommer att intensifiera forskningen på artificiell intelligens (AI) och kvantteknologi, efter en donation på 1,6 miljarder kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Ett nytt kvantteknologinitiativ, Wallenberg Center for Quantum Technology, lanseras i Göteborg.

Wallenberg Centre for Quantum Technology är ett tioårigt initiativ som kommer att etableras och drivas av Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Centret har en total budget på cirka 1 miljard kronor, varav 600 miljoner kronor kommer från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Ytterligare finansiering kommer från industrin, Chalmers tekniska högskola och andra universitet.

– Det är enormt glädjande att Stiftelsen gör denna långsiktiga satsning. Den ger oss möjlighet att bygga bred svensk kompetens inom kvantteknologi, men också möjligheten att bygga en svensk kvantdator, säger professor Per Delsing, programdirektör för det nya centret.

Läs hela nyheten  på businessregiongoteborg.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen