Leif Denti om kreativitet och innovation – se livesändningen

nyhet_leifdenti_live

– Kunskap behövs för att få idéer. Råvaran för bra idéer kommer från information och kunskap. Vi kan inte bara sätta oss ner, tänka och vänta på en snilleblixt. Vi måste skapa rutiner för att inhämta kunskap för att kunna vara innovativa, menar Leif Denti.

– Alla har vi kommit på en idé någon gång, eller hur, frågar Leif Denti, Fil. Dr i psykologi vid Göteborgs Universitet med fokus mot ledarskap, kreativitet, innovation, motivation, grupprocesser, arbets- och organisationspsykologi.

Alla som kommit till AllAgeHubs inspirationsseminarium denna morgon är eniga. Ja, klart vi kommit på en idé någon gång.

– Då har ni varit kreativa, fortsätter Denti.

– Men man kan träna sig i tekniker för att få bättre idéer. Kom ihåg, kreativitet handlar konkret om idéer. Det är ingen magi, säger han.

Men vad behövs för att få en eller fler idéer då, undrar ni. Där har Leif Denti många svar. Ett grundläggande tips är kunskap.

– Kunskap behövs för att få idéer. Råvaran för bra idéer kommer från information och kunskap. Vi kan inte bara sätta oss ner, tänka och vänta på en snilleblixt. Vi måste skapa rutiner för att inhämta kunskap för att kunna vara innovativa, menar Leif Denti.

Kolla in hela föreläsningen via vår livesändning!

Ladda ner presentationsbilderna (PDF)

Tre kännetecken på bra kreativa idéer!

 • Nya och originella.
  Nyhetsgraden behöver inte vara revolutionerande för hela världen, Sverige eller regionen. Utan nytt för mig, eller min organisation räcker. Vi behöver inte alltid förändra världen.
 • Värdefulla.
  Idén måste ha en nytta, ett värde. Till exempel att brukaren får bättre service. Viktig med brukar- eller medborgarnytta i en idés uppbyggnad.
 • Genomförbara.

 


Tips på tekniker!

 • Brainwriting
  Skippa brainstorming, ta 10 minuter för att skriva ner idéerna. Gruppdiskussion kan göra att ni sticker iväg på en tangent och lämnar alla andra idéer bakom er.)
 • FN-delegation
  Dela ut roller och debattera för er sak, skapa ett bra debattklimat.
 • Hagelgeväret
  Ta fram många idéer. Välj sedan ut de bra.

Länktips!

Tusentips.se

InnovationManagement.se

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Bild på ett halvfärdigt pussel

Välkommen till nätverksträff 3 februari!

Välkommen på nätverksträff torsdagen den 3 februari 2022 klockan 9.00–10.00. Aktuellt från länsnivå – VästKom berättar VästKom – De fyra kommunalförbundens och de 49 kommunerna i Västra Götalands samorganisation berättar

Glödlampa på bakgrund som spelar på teknik

Matcharenan – Hur gick det?

Under två veckor hade företag möjlighet att anmäla in produkt/tjänst som matchade kommunernas behovsformuleringar. Sammanlagt inkom det 25 lösningar som kommunerna har fått ta del av. Nästa steg i processen

Utsmyckningsbild med jultema

Halvtid för Testbädden AllAgeHub

AllAgeHub utgör en användardriven testbädd vilket innebär att det är utifrån användarens behov som olika lösningar sökes. Identifierade dokumenterade behov matchas på olika sätt med näringslivets produkter och tjänster. Målet

Scroll to Top