Anpassa bostäder för äldre – det lönar sig

ingen-bild-rosa

En stor svensk-tysk studie visar att trots betydande investeringar i det korta perspektivet lönar det sig sannolikt att på längre sikt anpassa bostäder för äldre i större skala. Kostnaden för att avlägsna de fem miljöhinder i Sverige som skulle vara till störst nytta för de äldre är betald inom drygt ett år genom minskade kostnader för hemtjänst.

Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.

– De initiala investeringarna kompenseras genom att de äldre kan bo kvar hemma längre och inte blir lika beroende av hemtjänsten, säger artikelns försteförfattare Björn Slaug, forskningsingenjör vid CASE, Centre for Ageing and Supportive Environments, Lunds universitet.

Forskarna har genom att integrera data från den europeiska studien ENABLE-AGE – insamlade med bedömningsverktyget Housing Enabler – med officiella data från nationella myndigheter i Sverige och Tyskland genomfört en ny kostnad-nyttoanalys.

 

De fem miljöhinder i bostaden som skulle vara till störst nytta för de äldre i Sverige om de avlägsnades i förhållande till investeringen för bostadsanpassningen var:

1. Väggskåp/förvaringsmöjligheter i köket placerade för högt

2. Avsaknad av stödhantag vid dusch/bad och/eller toalett

3. Dörrar i entrén som inte stannar i öppet läge/stängs snabbt

4. Otillräckliga manöverytor kring vitvaror/förvaringsenheter i köket

5. Höga trösklar och/eller trappsteg vid entré

 

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på twitter
Dela på Twitter
Dela på linkedin
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Bild på ett halvfärdigt pussel

Välkommen till nätverksträff 3 februari!

Välkommen på nätverksträff torsdagen den 3 februari 2022 klockan 9.00–10.00. Aktuellt från länsnivå – VästKom berättar VästKom – De fyra kommunalförbundens och de 49 kommunerna i Västra Götalands samorganisation berättar

Glödlampa på bakgrund som spelar på teknik

Matcharenan – Hur gick det?

Under två veckor hade företag möjlighet att anmäla in produkt/tjänst som matchade kommunernas behovsformuleringar. Sammanlagt inkom det 25 lösningar som kommunerna har fått ta del av. Nästa steg i processen

Utsmyckningsbild med jultema

Halvtid för Testbädden AllAgeHub

AllAgeHub utgör en användardriven testbädd vilket innebär att det är utifrån användarens behov som olika lösningar sökes. Identifierade dokumenterade behov matchas på olika sätt med näringslivets produkter och tjänster. Målet

Scroll to Top