Friskare äldre med virtuell natur?

VR-landskap-BRED

Med VR-glasögon och en handkontroll vandrar Elisabeth Dalholm Hornyánszky på en somrig strand och i en blommande trädgård. Hon åker båt på ett rogivande vatten och möter fjärilar på en böljande äng.
− Oj, vilken närgången fjäril! Kan jag öppna grinden? Hennes spontana utrop och iakttagelser gör oss andra delaktiga i hennes upp­levelser även om vi egentligen inte är en del av dem. Omedveten om oss runt omkring vandrar hon vidare i sin VR-värld.

Vid Lunds tekniska högskola bedrivs forskning kring hur virtuella naturupplevelser skulle kunna vara ett alternativ eller komplement för äldre människor som inte har möjlighet att ta sig ut i den riktiga naturen.

− Många äldre på exempelvis demensboenden medicinerar mycket, sover dåligt och kan känna sig stressade av sin tillvaro. De har ofta få möjligheter att ta sig ut och vistas i naturen, så nu är tanken att låta naturen komma till dem istället, säger Mattias Wallergård, forskare i interaktionsdesign vid Designvetenskaper, LTH och en av dem som driver forskningsprojektet.

Läs hela artikeln hos Lunds Universitets Magasin

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen