Dags att skörda nyttan av digitalisering i offentlig sektor

ingen-bild-rosa

– Tekniken finns, potentialen finns. Nu är det dags att ta hem vinsten av gjorda investeringar. Det säger Åsa Zetterberg, sektionschef SKL:s avdelning för digitalisering, som menar att vi bara har sett början av den nytta som digitaliseringen kommer att föra med sig.

Samhällsutvecklingen med längre medellivslängd och ändrad demografi gör att kommuner, landsting och regioner står inför tuffa ekonomiska utmaningar.
– Det blir allt svårare att få ihop ekvationen att färre ska försörja fler och samtidigt erbjuda en välfärd som ligger i linje med medborgarnas förväntningar. Historiskt sett är det tekniksprång som hjälpt oss att överbrygga den här typen av gap och utmaningar, säger Åsa Zetterberg.
Under senare år har den offentliga sektorn arbetat intensivt med digitalisering och effektivisering av verksamheter.
Här har vi bara sett början av den nytta som digitaliseringen kommer att föra med sig, menar Åsa Zetterberg.
– Första fasen, att gå från analogt till digitalt, där har vi kommit ganska långt. Men att ställa om på riktigt, övergå till automatisering, ersätta mänsklig handpåläggning i vissa processer och helt frigöra människan som i stället kan arbeta mer värdeskapande, den utvecklingen är ännu i sin linda.

 

Läs hela nyheten på framtidenskommuner.se

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin

Relaterade nyheter

Rulla till toppen