Hur kan vi bryta digitalt utanförskap för äldre medborgare som inte använder internet idag? Detta syftar innovationsprocessen, som initierats av Härryda och Möllndal, till att lösa. Både genom att bli motiverade och trygga att använda en tjänst men också våga testa fler tjänster. Vi vill även bidra till en mer användardriven utveckling av e-tjänster i kommunen och teknisktjänster på marknaden.
Kaggeledsbacken är ett Boende med särskild service, BmSS, i Göteborgs stads stadsdelsförvaltning Örgryte-Härlanda söker metoder för att öka självständigheten och delaktigheten för de boende.
I Kungälvs kommun har de inlett en innovationsprocess med fokus på att öka brukarnas delaktighet i samband med införandet av mobilt arbetssätt.
Alingsås, Lilla Edet och Stenungsund har initierat en innovationsprocess som syftar till att öka delaktigheten och självständigheten kring inköp, men även till att förbättra arbetssättet för hemtjänstpersonalen.
Med utgångspunkt i Äldreplan har Ale har inlett en innovationsprocess där syftet är att med hjälp av ny teknik eller nya arbetsmetoder öka självständigheten i hemmet/vardagen för individer med behov av assistans.
I Partille kommun vill man hitta en metod för att mäta brukarnas upplevelse av insatser och som kan kopplas till nämndmålen trygghet och inflytande. Metoden ska fungera som ett komplement till den årliga brukarundersökningen
På hösten 2018 fick vi på Kaggeleds äldreboende en förfrågan att vara delaktiga i ett projekt vars syfte är att öka välbefinnande för våra hyresgäster genom förändringar i den inre och yttre miljön. Kaggeleds äldreboende är ett demensboende med 64 lägenheter fördelat på tre våningar och varje våning är fördelad på 3 enheter á 8 lägenheter (utom våning 1 som består av 2 enheter). Den i projektet önskade metoden var användardriven innovation, ett tydligt inkluderande av hyresgästerna i förändringarna.
Tjörns kommun verksamhet inom funktionshinder vill öka delaktigheten i vardagen utifrån individens behov och förutsättningar.
Tre Boende med Särskilt Stöd i Göteborg, Härryda och Lerum samt en daglig verksamhet i Öckerö vill tillsammans skapa mer kommunikativt tillgängliga miljöer i syfte att öka självständighet i vardagen, möjlighet till nya samtal och delaktighet.
Brukarnas, medborgarnas behov av samhällets tjänster kommer att öka, både avseende volym och kvalitet. Resurserna kommer inte att öka utan snarare minska varför det är nödvändigt att vi inom Göteborgs Stad lär oss att arbeta smartare och göra rätt saker, utifrån brukares/hyresgästers behov/önskemål. Med detta som bakgrund och det faktum att gamla Åkerhus äldreboende ska rivas och ersättas av ett nytt inom en femårsperiod genomför vi ett idéutvecklingsprojekt där SKLs metod för tjänstedesign – Innovationsguiden – används för att ta reda på vilka våra hyresgästers behov och önskemål är och arbeta mot att förverkliga goda lösningar.
Carolina Fornell Processledare innovation, AllAgeHub carolina.fornell@allagehub.se